Zaterdag 13 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
thuiszorg, steunkous

Gemeenten veilen thuiszorg bij afslag

Zeker 35 Nederlandse gemeenten veilen de thuiszorg bij afslag op een website vergelijkbaar met Marktplaats.nl. 
Door NU.nl

Dat schrijft de Volkskrant donderdag. 

Uit gesprekken met betrokkenen en documenten in het bezit van de krant blijkt dat de website gemeenten helpt de zorg zo goedkoop mogelijk in te kopen. 

Volgens critici is de kwaliteit van de zorg in het geding door de internetveilingen. Zij zijn bang dat prijsvechters via de speciale veilingssite opdrachten binnenhalen en de zorg vervolgens overlaten aan jongeren of zzp'ers die bereid zijn voor lagere lonen te werken.

Prijsconcurrentie

Sinds 2007 kunnen gemeenten de zorg aanbesteden. Daarbij werd al gekeken naar de prijs, maar volgens de Volkskrant legt de onlineveiling nog meer nadruk op felle prijsconcurrentie. 

Directeur Zion Jongstra van marktleider TSN Thuiszorg spreekt van een 'bizar systeem'. "Bedrijven die zich netjes aan de cao willen houden worden uit de markt gedrukt."

Minicompetitie

Het bedrijf achter de website zegt echter een toewijzingsinstrument te hebben ontwikkeld 'waarmee gemeenten bij de aanbesteding van thuiszorg een minicompetitie kunnen organiseren tussen door hen geselecteerde thuiszorgaanbieders'. 

Volgens het bedrijf Stipter kunnen gemeenten bepaalde zorgbedrijven uitsluiten of de prijs ondergeschikt maken aan bewezen kwaliteit.

Aanbevolen artikelen