Bloedingen na keizersnede komen vaak voor

Veel vrouwen die een keizersnede hebben ondergaan, blijven daarna last houden van bloedingen.

Het gaat om ongeveer 20 procent. Ze hebben last van verlengde menstruatie en tussentijds bloedverlies. Dat blijkt uit onderzoek van het VUmc. Volgens gynaecoloog Judith Huirne weten veel vrouwen en huisartsen niet dat deze klachten samenhangen met de keizersnede.

''Voor veel vrouwen zou het al genoeg zijn als ze weten dat dit komt door hun keizersnede'', aldus Huirne. ''Voor andere vrouwen is het zo vervelend dat ze doorgestuurd worden naar de gynaecoloog om behandeld te worden.''

Volgens Huirne lijkt het erop dat het seksleven van veel vrouwen te lijden heeft onder het bloedverlies. ''Dat hoor ik in de spreekkamer en dat lijkt ook naar voren te komen in de antwoorden op een lopende enquête onder vrouwen die een keizersnede hebben ondergaan'', vertelt ze.

Bloedverlies

Het gaat dan om bruinzwart bloedverlies dat tien tot twintig dagen na de menstruatie aanhoudt. ''Vrouwen geven aan dat dit hun seksuele leven beïnvloedt.''

Het bloeden hangt samen met een inkeping in de baarmoeder die ontstaat als na een keizersnede de spierwand niet helemaal goed aan elkaar vastgroeit. Daar kan menstruatiebloed in blijven 'staan'.

Momenteel loopt een landelijk onderzoek, geleid door het VUmc, waarin een nieuwe behandeling voor deze bloedingsklachten wordt onderzocht.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie