Overgewicht verhoogt risico op eierstokkanker

Overgewicht verhoogt het risico op eierstokkanker. Dat blijkt uit een rapport dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds dinsdag publiceert.

Eierstokkanker staat op nummer zeven in de ranglijst van de meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen in Nederland. Jaarlijks krijgen ongeveer 1.300 vrouwen de diagnose eierstokkanker.

Het is voor het eerst dat eierstokkanker in verband wordt gebracht met overgewicht. Wetenschappers hebben sterk bewijs gevonden voor dit verband tijdens analyses van wereldwijde onderzoeksresultaten.

"De ontdekking is baanbrekend", zegt Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. "Nu weten we dat we niet machteloos staan tegenover eierstokkanker. We kunnen zelf in actie komen om ons risico op eierstokkanker te verlagen."

De oorzaak van eierstokkanker werd tot nu toe in verband gebracht met niet beïnvloedbare factoren als erfelijkheid en leeftijd.

Uit wetenschappelijk onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al eerder gebleken dat overgewicht het risico op de volgende kankersoorten verhoogt: darm-, slokdarm-, alvleesklier-, nier-, baarmoeder-, borst- (bij vrouwen na de menopauze) en galblaaskanker. Vanaf vandaag wordt eierstokkanker toegevoegd aan deze lijst.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie