Zondag 7 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
arts dokter ziekenhuis

Speciaal instrument waardevol bij verdachte plekjes

De dermatoscoop, een soort vergrootglas, is voor huisartsen een waardevol instrument voor het onderzoeken van verdachte plekjes. Het leidt tot minder doorverwijzingen en minder onnodig weggesneden plekjes. 

Volgens de huidige schattingen krijgt één op de zes Nederlanders op een zeker moment huidkanker. In Nederland worden de meeste verdachte huidafwijkingen eerst door de huisarts beoordeeld.

Gemiddeld wordt een huisarts hiervoor zo’n zes tot zeven keer per week geraadpleegd. Toch heeft de huisarts weinig tot geen goed onderzochte instrumenten voor het onderzoek van deze 'verdachte plekjes'.

Koelink onderzocht of het gebruik van een dermatoscoop door een huisarts zinvol kan zijn. Een dermatoscoop is een soort vergrootglas waarmee je door de bovenste laag van de huid heen kan kijken. Hierdoor kan de huisarts structuren zien die met het blote oog onzichtbaar zijn. Dermatologen maken standaard gebruik van een dermatoscoop.

Minder vaak

Uit haar onderzoek blijkt dat een dermatoscoop een waardevolle toevoeging is voor de huisarts. Koelink concludeert dat het gebruik er toe kan leiden dat minder vaak een patiënt moet worden doorverwezen naar de ziekenhuisspecialist. Verder zorgt het gebruik er voor dat minder vaak onnodig een verdacht plekje wordt weggesneden door de huisarts.

Gezien deze resultaten pleit Koelink er voor dat er goede richtlijnen voor de diagnostiek komen. Ook is zij er voorstander van dat er in de opleiding tot (huis)arts meer aandacht komt voor deze veelvoorkomende en mogelijk kwaadaardige huidafwijkingen.

Aanbevolen artikelen