Mensen die antidepressiva slikken kunnen, ook nadat ze gestopt zijn met de medicijnen, last blijven houden van seksuele problemen zoals erectiestoornissen, verminderde zin in seks en problemen met het orgasme. 

Dat blijkt uit meldingen die zijn binnengekomen bij bijwerkingencentrum Lareb.

''Dat mensen tijdens het gebruik van antidepressiva last kunnen hebben van stoornissen op seksueel gebied, was al bekend. Dat staat ook gewoon in de bijsluiter'', legt de woordvoerder uit. ''Maar dat geldt niet voor stoornissen na het stoppen met de medicijnen.''

Het probleem doet zich voor bij zogenaamde SSRI's. Dat is een bepaalde groep antidepressiva, zoals bijvoorbeeld Prozac en Seroxat, die veel gebruikt worden. ''Het is vaak de eerste keus'', aldus de woordvoerder.

Schade

Het Lareb spreekt van negentien meldingen in een periode van meer dan tien jaar. Het gaat dan over mensen die maanden of jaren na het stoppen met de middelen nog seksuele problemen hebben. Of de schade permanent is, is volgens de woordvoerder niet duidelijk. ''Dat moet nog onderzocht worden.''

Het Lareb vindt dat informatie over deze mogelijke bijwerking in de bijsluiter moet komen. Het bijwerkingencentrum heeft melding gedaan bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Volgens de woordvoerder komt er op korte termijn een publicatie over het onderwerp in het Tijdschrift voor Psychiatrie.

In een reactie laat het CBG weten dat het, samen met andere Europese landen, deze en andere meldingen beoordeeld heeft. Daarop is besloten dat een aanpassing van de tekst op de bijsluiter op dit moment niet nodig is.