Mensen met twee of meerdere eerstegraads familieleden met een hersenbloeding hebben een sterk verhoogd risico om zelf een aneurysma of bloeding te ontwikkelen. 

Het is daarom zinvol om deze mensen levenslang te screenen.

Tot die conclusie komen onderzoekers van het UMC Utrecht. De resultaten van hun onderzoek verschenen in The Lancet Neurology. Het betreft een subarachnoïdale bloeding (SAB).

Bloeding
Een aneurysma in het hoofd is een ballonvormige uitstulping aan de slagaders die zich aan de onderzijde van de hersenen bevindt. Zo’n aneurysma kan in de loop van het leven ontstaan.

Bij barsten van een aneurysma ontstaat een bloeding in de ruimte tussen schedel en hersenen, een zogeheten subarachnoïdale bloeding (SAB). Dit is een ernstige vorm van een hersenbloeding die vaak al op jonge leeftijd optreedt.

Mensen met twee of meer eerstegraads familieleden met een SAB hebben een verhoogd risico om zelf een aneurysma of SAB te ontwikkelen. Bij deze groep mensen biedt het UMC Utrecht daarom screening aan om een aneurysma op te sporen en te behandelen vóór het barst.

Screening
Aneurysma’s kunnen na behandeling terugkomen. Deze screening wordt daarom om de vijf jaar herhaald.

De studie gaat over de resultaten van deze screenende onderzoeken (een speciale MRI scan) in de afgelopen twintig jaar in het UMC Utrecht, bij alle 458 mensen die ervoor gekozen hebben om screening te ondergaan vanwege een familiaire belasting op SAB en aneurysma’s.

Uit de resultaten blijkt dat de opbrengst van screening naar aneurysma’s bij mensen met familiaire belasting groot is, zelfs na meer dan tien jaar herhaald screenen en na twee eerdere screenings zonder aneurysma.

Het advies is dan ook langdurige herhaalde screening, ook al kan dit het risico op een SAB niet geheel wegnemen.