Het aantal mensen dat een genderoperatie overweegt en daarvoor aanklopt bij het VUmc in Amsterdam, lag begin dit jaar behoorlijk hoger dan in de eerste paar weken van vorig jaar. Door geldgebrek kan echter niet iedereen geholpen worden.

Het ziekenhuis kan geen nieuwe patiënten aannemen.

Begin maart gaat het VUmc opnieuw om de tafel met de zorgverzekeraars om te proberen tot een oplossing te komen, zo heeft een woordvoerder laten weten.

Ondanks meerdere gesprekken met zorgverzekeraars de afgelopen maanden, is het budget van dit jaar bij lange na niet toereikend om nieuwe patiënten te behandelen die een sekseoperatie overwegen. Mensen die al op de wachtlijst stonden of waarbij de behandeling al is begonnen, lopen geen vertraging op.

Stijging

Mensen met genderdysforie en transgenders zijn geboren in het verkeerde lichaam. Ze zijn bijvoorbeeld biologisch man, maar voelen zich vrouw of in ieder geval geen man. Het aantal mensen dat zich hiervoor de laatste jaren wil laten behandelen is enorm gestegen, met bijna 200 procent.

Landelijk biedt VUmc zo'n 85 procent van alle zorg voor deze patiënten. De rest, zo'n dertig tot veertig mensen, gaat naar het UMCG in Groningen.

''Ook hier merken we dat we met weinig capaciteit zitten. We hebben een wachtlijst van ruim een half jaar en ieder jaar willen meer mensen zich aanmelden'', zegt plastisch chirurg Tim Middelberg van het UMCG.

Acceptatie

Er is geen onderzoek gedaan naar de reden waarom steeds meer mensen zich melden bij genderklinieken, maar de redenen laten zich raden.

''De acceptatie in de maatschappij lijkt toegenomen. Er is meer aandacht voor, onder meer door tv-programma's over transgenders, zoals het KRO-programma Hij is een ZijOok is de wet aangepast, waardoor het minder lastig is om van geslacht te veranderen in bijvoorbeeld het paspoort’’, zegt Middelberg. 

Wat ook meespeelt is dat voorheen alleen transseksuelen in aanmerking kwamen voor een behandeling, mensen dus die een volledige geslachtsverandering willen.

''Nu kunnen ook mensen terecht die gedeeltelijke behandelingen willen ondergaan. Bijvoorbeeld wel hormonen en geen operatie om de borsten te verwijderen.''