Woensdag 29 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
baby

Vroeg bijvoeden voorkomt voedselallergie

In tegenstelling tot wat jarenlang werd gedacht, blijkt het toch goed te zijn om kinderen vanaf vier maanden kleine hoeveelheden bijvoeding te geven. Eerst met groente en fruit, later ook met andere producten als ei, vis en pinda.

Dit staat in een nieuwe voedselrichtlijn voor het voorkomen van allergie bij jonge kinderen, ontwikkeld door VUmc in opdracht van het Ministerie van VWS en ZonMw.

Vroeger dacht men dat later beginnen met deze bijvoeding juist allergie zou voorkomen. Het tegendeel blijkt nu waar te zijn.

Deze nieuwe richtlijn heeft ook aandacht voor de preventie van glutenovergevoeligheid (coeliakie). Ook hier geldt dat kleine hoeveelheden granen (bijvoorbeeld stukjes beschuit in een groente of fruithapje) bij voorkeur tijdens de borstvoeding en ook vanaf vier maanden, overgevoeligheid voor granen kan voorkomen. Dat is een stuk eerder dan tot nu toe het geval was.

VU medisch centrum heeft in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de afgelopen jaren samen met jeugdartsen, kinderartsen en huisartsen gewerkt aan een richtlijn voedselovergevoeligheid. Deze richtlijn is ontwikkeld voor de Jeugdgezondheidszorg.

Aanbevolen artikelen