Maandag 27 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
man oud bejaard bejaarde pensioen

'Tienduizenden dementerenden ondervoed'

Tienduizenden mensen met Alzheimer in Nederland zijn ondervoed. Dat blijkt uit het rapport Voeding & Dementie van patiëntenorganisatie Alzheimer's Disease International.
Door: NU.nl

Dat meldt Trouw dinsdag.

Volgens Alzheimer Nederland is de ondervoeding een bedreiging voor de gezondheid van dementerende mensen. De ondervoeding kan zorgen voor een sneller ziekteverloop en meer gezondheidsklachten.

Alzheimer-patiënten die ondervoed zijn, komen daardoor eerder in verzorgings- of ziekenhuizen terecht.

Van de tienduizenden ondervoede patiënten woont het merendeel thuis, zegt de organisatie, die deel uitmaakt van de internationale koepel. Maar ook in verzorgingstehuizen kampen zo'n tienduizend dementerenden met ondervoedingsverschijnselen.

Een woordvoerder van Alzheimer Nederland legt aan de krant uit dat het vergeten te eten niet de enige reden is voor de ondervoeding. "De eetbehoefte verdwijnt ook. Ze voelen geen honger. Dat heeft te maken met de aansturing vanuit de hersenen."

In totaal zijn er volgens het rapport dertigduizend Nederlandse Alzheimer-patiënten, op een totaal van 260.000 gediagnosticeerde patiënten die kampen met ondervoeding.

Aanbevolen artikelen