Woensdag 6 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Ziekenhuis

Meer euthanasie bij psychiatrische aandoening

Meer mensen met een psychiatrische aandoening kregen in 2013 euthanasie. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) antwoordt maandag op vragen van Khadija Arib.
Door: ANP

Tweede Kamerlid voor de PvdA, dat afgelopen jaar 42 meldingen zijn geweest van euthanasie bij mensen met een psychiatrische aandoening. In 2012 en 2011 ging het nog om veertien en dertien meldingen.

Van de 42 meldingen zijn er inmiddels 31 als zorgvuldig beoordeeld door de toetsingscommissies, aldus Schippers.

De bewindsvrouw geeft aan dat in het jaarverslag van de regionale toetsingscommissies euthanasie over 2013 dieper zal worden ingegaan op de achtergrond van de euthanasiemeldingen.

Zelf geeft Schippers aan dat de stijging onder meer kan worden verklaard door de ''toegenomen bereidheid van artsen'' om in dit soort situaties euthanasie te verlenen.

De minister noemt het ''een logische ontwikkeling'' dat artsen steeds beter in staat zijn te bepalen wanneer er bij ''een patiënt die ondraaglijk en uitzichtloos lijdt aan een psychiatrische aandoening en een verzoek tot levensbeëindiging doet'', kan worden voldaan aan de eisen in de euthanasiewet.

Beeld: Thinkstock

Aanbevolen artikelen