Woensdag 29 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
IGZ

'IGZ grijpt steeds vaker in'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft in 2013 ruim twee keer zo vaak als het jaar daarvoor moeten ingrijpen bij activiteiten van artsen en andere zorgaanbieders.
Door: NU.nl/ANP

Dat zegt IGZ-baas Ronnie van Diemen maandag in het AD.

In 2013 heeft de IGZ 33 keer de activiteiten van een arts of zorgaanbieders helemaal stilgelegd. Daarnaast plaatste de inspectie 29 instellingen onder 'verscherpt toezicht', omdat de zorg slechter dreigde te worden.

Een instelling kan onder curatele komen te staan door een slechte kwaliteit van de aangeboden zorg, interne ruzies of omdat er financiële problemen zijn. In 2012 waren er nog negentien instellingen waar scherper op werd toegezien.

"We kijken nu naar de zorgaanbieders waar de risico's hoog zijn, en daar grijpen we sneller in. Dan kunnen we maatregelen nemen. Daar worden we steeds sterker in, scherp toezien", aldus Van Diemen over het nieuwe beleid.

Onaangekondigd

De inspectie komt steeds vaker onaangekondigd langs. ''Het blijkt, ook voor inspecteurs, een verrassend leuke en goede manier om toezicht te houden'', aldus Van Diemen.

Volgens Van Diemen is de kans dat een falende arts onopgemerkt blijft, tegenwoordig veel kleiner.

''De tijden zijn veranderd. Besturen zijn nu veel opener richting de inspectie en hebben betere contacten met de werkvloer. Er is veel meer aandacht voor de interne signalen dat iemand door het ijs dreigt te zakken'', zegt ze.

Aanbevolen artikelen