Zes op de tien instellingen in de gehandicaptenzorg vrezen geen plaats meer te hebben voor verstandelijk gehandicapte patiënten.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), dat woensdag wordt gepubliceerd.

Hulpverleners denken dit jaar een grote groep mensen met een ernstige beperking een plek in een instelling of voor begeleid wonen te moeten weigeren.

In het onderzoek werden de 165 aangesloten instellingen gevraagd naar hun ervaring met het budget dat zorgverzekeraars verstrekken. Naast een tekort aan plekken is er bij één op de vier instellingen onvoldoende geld om patiënten te vervoeren per taxi of bus.

Hetzelfde aantal instellingen stelt dat de toeslag voor gehandicapte kinderen in een instelling zal vervallen.

Te vlug

De gehandicaptenzorg wordt momenteel hervormd; zo wordt de gemeente verantwoordelijk voor de lichtere zorg en moeten mensen langer thuis blijven wonen. Ook zouden sommige zorgkantoren niet meer voor patiënten die al in een instelling zitten willen betalen.

Volgens de VGZ handelen de zorgkantoren, afdelingen van de zorgverzekeraars die over de uitvoering van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) gaan, te vlug. Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zegt tegenover Trouw dat enkel het landelijk beleid wordt uitgevoerd.