Te vroeg geboren kinderen hebben een veel grotere kans op astma dan tot nu toe werd gedacht. 

Kinderen die meer dan twee maanden te vroeg geboren worden, lopen zelfs bijna drie keer zoveel risico op de longaandoening als kinderen die op tijd worden geboren. 

Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC, dat de resultaten woensdag naar buiten bracht.

Volgens de Maastrichtse kinderarts en onderzoeker Jasper Been waren de risicopercentages waarvan de medische wereld tot nu toe uitging gebaseerd op studies uit de jaren 60 en 80. ''Daar zaten nogal wat haken en ogen aan'', zegt Been.

Indertijd werd geconcludeerd dat vroege baby's 10 tot 40 procent meer risico hebben op astma. Uit het onderzoek van Been blijkt dat deze kinderen een 50 tot 70 procent grotere kans hebben op de ziekte.

Alert

Been vindt dat er meer aandacht moet komen voor astma door vroeggeboorte. Onder artsen is het verband te weinig bekend terwijl ze er juist alert op moeten zijn, zegt de onderzoeker.

Overigens moet volgens Been nog beter onderzocht worden wat de precieze oorzaak is van astma bij kinderen die te vroeg op de wereld komen. ''We weten dat de baarmoeder de beste plek is voor longen om zich te ontwikkelen. Als die omgeving wordt gestopt heeft dat een negatieve invloed'', zegt onderzoeker. Maar het is nog niet duidelijk hoe dat proces precies verloopt, aldus Been.

De Maastrichtse wetenschapper gebruikte gegevens van dertig onderzoeken uit zes werelddelen van kinderen die zijn geboren sinds de jaren 90. Hij werkte samen met wetenschappers van de universiteit van Edinburgh en Harvard University. De resultaten van hun onderzoek zijn dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos Medicine.