Duitse keuringsbedrijf TÜV Rheinland betaalt ongeveer 1700 vrouwen met borstimplantaten van het Franse merk PIP een schadevergoeding van 3400 euro.

Die toezegging is noodzakelijk omdat een rechtbank in Aix-en-Provence anders het hoger beroep tegen een uitspraak van de rechtbank in Toulon niet in behandeling neemt.

Vorig jaar oordeelde een rechter in de Zuid-Franse stad Toulon dat de vrouwen van verschillende nationaliteiten 3000 euro schadevergoeding plus een vergoeding van 400 euro voor advocaatkosten krijgen. TÜV keurde de implantaten goed voor de Europese markt.

Sinds 2011 is er veel onrust onder vrouwen die deze implantaten hebben. Die zouden gezondheidsrisico's opleveren, maar dat wordt in diverse onderzoeken tegengesproken. De oprichter van PIP, Jean-Claude Mas, werd eind vorig jaar veroordeeld tot vier jaar cel.

Vorige week liet advocaat Sander de Lang weten dat meer dan 50 Nederlandse vrouwen zich inmiddels bij letselschadekantoor SAP Advocaten hebben gemeld om in Frankrijk een claim tegen TÜV Rheinland in te dienen. De Lang denkt aan een schadebedrag van 10.000 tot 50.000 euro.