Zondag 29 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
zwanger zwangerschap

Gezond leven in begin zwangerschap blijkt nog belangrijker

Vrouwen moeten rond de conceptie en in het begin van de zwangerschap veel bewuster gezond leven. Daar moeten seksueel actieve vrouwen in de vruchtbare leeftijd beter over voorgelicht worden. 
Door ANP

Daarvoor pleit de Rotterdamse professor Vincent Jaddoe, kinderarts-epidemioloog in een artikel dat vrijdag gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal.

 Nu is het zo dat zwangere vrouwen pas tegen het einde van het eerste trimester van de zwangerschap voor zorg en controles bij de gynaecoloog of de verloskundige komen. Wat Jaddoe betreft, moet dat vroeger gebeuren.

''Gezond leven in de vroege zwangerschap is nog belangrijker dan we al dachten. Als het kind in de eerste fase van de zwangerschap niet goed groeit, heeft dat gevolgen voor de gezondheid van het kind op latere leeftijd'', legt Jaddoe uit.

''Kinderen met groeivertraging aan het begin van de zwangerschap, hebben later een grotere kans op overgewicht.'' Ook is de kans groter dat ze op latere leeftijd hart- en vaatziekten krijgen. Het was al langer bekend dat ongezond leven in het begin van de zwangerschap kan leiden tot complicaties bij de geboorte van kinderen.

Foliumzuur

Onder gezond leven in het begin van de zwangerschap verstaat Jaddoe foliumzuur slikken, niet roken en geen alcohol drinken.

Het onderzoek van Jaddoe is deel van de Generation R-studie. Daarin wordt de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 Rotterdamse kinderen onderzocht, die geboren zijn tussen 2002 en 2006. Ze worden al gevolgd vanaf de vroege zwangerschap en blijven gevolgd worden tot hun jongvolwassenheid.

Jaddoe en zijn collega's schrijven vrijdag over hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal.

Aanbevolen artikelen