De Europese richtlijnen voor het gebruik van bètablokkers rondom de operatie van hartpatiënten worden nog dit jaar aangepast.

In de huidige richtlijn staat dat dit geneesmiddel de sterftekans verkleint, maar dat is mede gebaseerd op frauduleus onderzoek van de Nederlandse hoogleraar Don Poldermans.

Uit nieuwe internationale studies zou namelijk het tegenovergestelde blijken. 

De huidige richtlijnen zijn mede opgesteld op basis van onderzoeken van internist en vasculair geneeskundige Polderman. In 2011 werd hij door het Erasmus MC in Rotterdam ontslagen nadat bleek dat hij gegevens had verzonnen.

Waarschuwing

De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) heeft dit onderwerp in 2011 al aangekaart bij de Europese Vereniging voor Cardiologie en laat dinsdag weten dat er dit jaar een aanpassing komt.

Momenteel staat er wel al een waarschuwing op de site rondom het gebruik van het middel.

''Het is niet zo dat bètablokkers in de ban moeten, dat voert veel te ver. Maar we moeten wel bekijken wat de plaatsbepaling van dit geneesmiddel wordt rond operaties’’, aldus cardioloog Eric Dubois van de NVVC.

 "Alle literatuur over bètablokkers is opnieuw tegen het licht gehouden, zonder de onderzoeken van Polderman, en toen bleek het anders te liggen dat werd aangenomen", zegt Dubois. Hij noemt dit zeer zeker "zorgelijk".

Hartpatiënten Nederland wil dat de kwestie ''tot op de bodem’’ uitgezocht wordt. Bètablokkers worden regelmatig gebruikt door hart- en vaatpatiënten en hebben een gunstig effect op de doorbloeding.

Het wordt ook voorgeschreven bij mensen die geen hart- of vaatpatiënt zijn en bijvoorbeeld een zware operatie moeten ondergaan of in een risicogroep vallen door hun hoge leeftijd.