De GGD in Friesland wil een landelijk onderzoek naar de concentraties dioxine in eieren van hobbyboeren. Aanleiding is dat bij kleine kippenboeren rond Harlingen te veel van de kankerverwekkende stof in eieren is aangetroffen.

Uit onderzoek van het RIVM is nu gebleken dat de dioxine niet afkomstig kan zijn van de nieuwe afvaloven in de Friese havenplaats, zoals eerder werd verondersteld.

Volgens de gemeente Harlingen en de GGD Friesland wijst het onderzoek uit dat er ,,geen specifiek Harlinger patroon'' is. Het kan daarom evengoed een landelijk probleem zijn en dat er dus veel meer kippenhouders zijn die eieren verkopen die te veel dioxines bevatten, zo meldden zij maandag. Daar zou verder onderzoek naar gedaan moeten worden, vindt de GGD.

Het RIVM onderzocht eieren van zes Harlinger hobbykippenhouders die zich, na een oproep van de gemeente, vrijwillig hadden aangemeld voor het onderzoek. In vier gevallen bleek de hoeveelheid dioxines groter dan de wettelijke norm voor de verkoop van eieren.