Woensdag 25 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Avocado bij lunch vermindert trek'

Een halve avocado toevoegen aan de lunch, zorgt voor een verzadigd gevoel en minder trek in een volgende maaltijd. Dat blijkt uit een onderzoek van Loma Linda University.

Voor het onderzoek kregen 26 gezonde vrijwilligers met overgewicht eerst allemaal een gestandaardiseerd ontbijt.

Vervolgens aten ze drie verschillende typen lunch: iets zonder avocado, een lunch met avocado als vervanging voor een ander ingrediënt en een lunch waar de halve avocado aan werd toegevoegd. Ze deden drie keer mee aan dit experiment, telkens met een week ertussen.

Na de lunch gaven de proefpersonen op bepaalde tijden op een schaal aan hoeveel trek ze hadden, hoe verzadigd ze zich voelden en in welke mate ze zin hadden in een volgende maaltijd.

Vrijwilligers die een halve avocado aan hun lunch hadden toegevoegd, bleken drie uur na de lunch 40 procent minder trek te hebben dan na een standaardlunch zonder avocado. Avocado-eters voelden zich bovendien meer verzadigd.

Calorieën

Een halve avocado eten bij de lunch kan helpen om minder snel weer trek te krijgen. De onderzoekers stellen dat hierbij wel aangetekend moet worden dat de gebruikte halve avocado's 112 kilocalorieën bevatten. Die extra calorieën kunnen zorgen voor het verzadigde gevoel.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Nutrition Journal.

Aanbevolen artikelen