Woensdag 6 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Hart hartfalen

Nieuwe lijm kan hart plakken

Onderzoekers van het Brigham and Women's Hospital in Boston hebben een superlijm ontwikkeld die mogelijk tijdens een operatie gebruikt kan worden om het bloeden van het hart te stoppen.

Deze nieuwe lijm vervangt uiteindelijk wellicht nietjes en hechtingen in het hart, de darm en bloedvaten.

Uit onderzoek bij varkens blijkt dat de lijm schade van het hart binnen enkele seconden repareert en de onderzoekers hopen dat het binnen twee jaar beschikbaar is voor mensen. Dat schrijven ze in het tijdschrift Science Translational Medicine.

Slakken vormen de basis voor deze medische lijm. De onderzoekers hopen dat de lijm net als huidlijm de twee randen van een wond bij elkaar kan houden tijdens een genezingsproces. Huidlijm is echter niet sterk genoeg voor het hart of de bloedvaten: hier komt namelijk veel kracht op te staan. 

"We hebben een operatielijm ontwikkeld die gebruikt kan worden bij intensieve operatie en op beweeglijk weefsel", legt onderzoeker Jeffrey Karp uit. 

De lijm is water- en bloedafstotend en wordt hard onder invloed van UV-licht. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of de lijm ook veilig gebruikt kan worden bij mensen. Daarnaast is het van belang om te bepalen hoe lang de lijm zijn plakkracht behoudt.

Aanbevolen artikelen