Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven moet in totaal 1 miljoen euro betalen aan vier dermatologen. Dat laat het ziekenhuis vrijdag weten in reactie op een uitspraak van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg.

Het ziekenhuis zegt nadrukkelijk dat het niet om een schadevergoeding gaat, maar om een vergoeding voor de dermatologen omdat ze er niet meer mogen werken. Volgens het ziekenhuis hadden de dermatologen ruim 9 miljoen geclaimd.

Het ziekenhuis en de dermatologen liggen al een hele tijd in de clinch over de oprichting van een praktijk voor onverzekerde cosmetische dermatologie in het ziekenhuis.

De hele maatschap dermatologie is uit het ziekenhuis gezet omdat het die praktijk was begonnen, volgens de raad van bestuur zonder toestemming. De dermatologen claimen echter dat ze die toestemming mondeling wel hebben gekregen en dat de samenwerking dus onterecht is opgezegd.

Samenwerking

Het Catharina Ziekenhuis meldt dat het Scheidsgerecht Gezondheidszorg vindt dat de opzegging van de samenwerking met de dermatologen rechtsgeldig is, omdat die samenwerking onherstelbaar beschadigd zou zijn. Het scheidsgerecht zelf maakt het vonnis voorlopig nog niet openbaar.

In een reactie zegt de advocaat van de dermatologen dat de huidartsen en het Scheidsgerecht nog wel mogelijkheden zagen om de relatie tussen de artsen en het ziekenhuis te herstellen. Omdat het ziekenhuis deze relatie niet wilde herstellen, moest het Scheidsgerecht de opzegging van de samenwerking handhaven, concludeert de advocaat uit de uitspraak.

''Die halsstarrige houding kost het ziekenhuis 1 miljoen euro exclusief rente en kosten'', stellen de dermatologen in een persverklaring.

De dermatologen willen Piet Batenburg, voorzitter van de raad van bestuur van het Catharina Ziekenhuis, voor de rechtbank dagen. Ze willen een schadevergoeding van hem van minimaal een ton per persoon, omdat hij hun eer en goede naam heeft aangetast. Dat deed hij volgens hun advocaat door hen te beschuldigen van fraude en niet integer handelen.

Bekijk de reactie van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis: