Fysiotherapeuten in ons land zien de toekomst somber in. Een derde van hen denkt er zelfs over om te stoppen met zijn of haar praktijk. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna vijfduizend fysiotherapeuten in opdracht van beroepsorganisatie KNGF.

Volgens voorzitter Eke Zijlstra van KNGF komt dit enerzijds door de zorg bij fysiotherapeuten over de tijd die zij kwijt zijn aan administratie voor zorgverzekeraars.

''Verschillende verzekeraars hebben verschillende systemen en eisen.'' Anderzijds lopen fysiotherapeuten er tegenaan dat patiënten een aanvullende zorgverzekering niet kunnen betalen en zich niet laten behandelen. ''De druppel die de emmer doet overlopen is dat de tarieven al zes jaar lang niet zijn verhoogd.''

Twee derde van de ondervraagden verwacht dat er in 2014 fysiotherapeuten failliet gaan. Dit jaar was waren er nauwelijks faillissementen onder de beroepsgroep. ''Fysiotherapeuten willen zo lang mogelijk doorgaan met hun werk, maar op een gegeven moment is de rek eruit'', zegt Zijlstra.

Wat de KNGF betreft moeten er drie dingen gebeuren om het tij te keren: meer fysiotherapie in het basispakket van de zorgverzekering, minder administratie voor de therapeuten én de tarieven moeten omhoog.

In Nederland werken zo'n 23.000 fysiotherapeuten.