Donderdag 18 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Voedingssupplementen zijn geldverspilling'

Voedingssupplementen hebben meestal geen effect op de gezondheid en zijn zonde van het geld, stelt een groep Amerikaanse en Britse wetenschappers.
Door NU.nl/Thomas Moerman

Dat schrijven de wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Internal Medicine.

Volgens de wetenschappers hebben vitaminepillen geen enkel effect op een gemiddeld volwassenen persoon met een normaal eetpatroon. "Genoeg is genoeg", stellen ze dan ook in het wetenschappelijke artikel.

Hartkwalen

In één van de onderzoeken van de wetenschappers zijn zesduizend oudere mannen onderzocht na twaalf jaar gebruik van voedingssupplementen. Er werden geen verbeteringen gevonden op het gebied van het cognitieve vermogen.

Een ander onderzoek kon na vijf jaar geen positief effect van voedingssupplementen waarnemen bij 1.700 mannen en vrouwen met hartkwalen.

Dieet

De onderzoekers concluderen dat voedingssupplementen niet gebruikt moeten worden om chronische ziektes te voorkomen omdat er geen aanleiding is aan te nemen dat de pillen daar voor gebruikt kunnen worden.

Volgens de onderzoekers is het gemiddelde dieet in Westerse landen meer dan genoeg om het lichaam te geven wat het nodig heeft. "Hoewel we over het algemeen te veel eten, ons eetpatroon prima in orde is."

Aanbevolen artikelen