Zwangere vrouwen kunnen vanaf 1 april 2014 in Nederland een bloedtest doen om te weten te komen of hun kind het syndroom van Down heeft.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat besloten, in reactie op een positief advies van de Gezondheidsraad.

De test wordt in eerste instantie voor twee jaar aangeboden. Daarna beslist Schippers op basis van een evaluatie over definitieve toelating van de test als structureel onderdeel van de screening tijdens zwangerschap.

Maandag werd bekend dat zeker tien ziekenhuizen de test al aanbieden. Nederlandse artsen en verloskundigen stuurden volgens het NCRV-programma Altijd Wat het afgelopen jaar bloedstalen van ongeveer zevenhonderd vrouwen naar een laboratorium in België. 

Toen had Schippers nog geen besluit genomen over toelating van de test.

Combinatietest

De test is vanaf april beschikbaar voor vrouwen die een positieve uitslag na de combinatietest hebben gekregen. Voorheen konden vrouwen daarna alleen een vlokkentest of een vuchtwaterpunctie doen. Eén op de tweehonderd zwangerschappen zouden hierdoor echter in een miskraam eindigen.

"Een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest brengen een klein risico op een miskraam met zich mee. Dus is het goed nieuws dat de NIPT-test nu ook in Nederland wordt toegelaten", aldus Schippers.

Hoeveel de test precies gaat kosten is nog niet duidelijk. Volgens een woordvoerster van het ministerie gaat dat per ziekenhuis verschillen.

Wel is duidelijk dat de NIPT-test goedkoper is dan de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie. In België wordt de test door commerciële klinieken aangeboden voor rond de 500 euro.

Verheugd

Erik Sistermans van het VUmc is tevreden met het besluit van Schippers: "De minister heeft met dit besluit een belangrijke stap gezet in de prenatale screening van zwangere vrouwen met een verhoogd risico."

"Zij kunnen straks kiezen voor een veilige test, die bij een gunstige uitslag een vlokkentest of vruchtwaterpunctie overbodig maakt. Ook hoeven ze niet meer de grens over voor deze test."

Vragen

De proef met de nieuwe bloedtest voor zwangere vrouwen roept vragen op bij ChristenUnie en SGP in de Tweede Kamer. Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en SGP-voorman Kees van der Staaij vinden het zorgelijk dat de drempel om te testen of een ongeboren kindje het syndroom van Down heeft, omlaag gaat.

''Moeten kinderen eerst een test goed doorstaan voordat ze geboren mogen worden? Laat dat niet zo zijn'', meent Dik-Faber. Van der Staaij heeft gemengde gevoelens. ''Een betere test geeft minder kans op een miskraam, maar kan helaas de drempel voor abortus bij het syndroom van Down verlagen.''

Dik-Faber: ''Testen op het DNA is misschien wel zonder risico, maar het plaatst ouders voor een geweldig dilemma wanneer zij weten dat ze een kind met Down zullen krijgen. Zo’n ingrijpende test kan niet zonder dat er hele goede voorlichting aan vooraf gaat. Bovendien moet gegarandeerd worden dat ouders het recht hebben om het niet te willen weten. Daar zal ik mij voor inzetten.''