Zeker tien Nederlandse ziekenhuizen bieden zwangere vrouwen de verboden NIPT aan, een DNA-test om het syndroom van Down bij een foetus op te sporen.

Dat concludeert het NCRV-programma Altijd Wat. Via een Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt het bloed van de moeder onderzocht. 

Nederlandse artsen en verloskundigen stuurden volgens Altijd Wat het afgelopen jaar bloedstalen van ongeveer zevenhonderd vrouwen naar een laboratorium in België. 

Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, wil niet dat de test wordt uitgevoerd voordat zij er een besluit over heeft genomen. Meerdere ziekenhuizen zijn het daar niet mee eens.

Westfriesgasthuis

Sommige zwangere vrouwen kunnen bijvoorbeeld nog altijd terecht bij het Westfriesgasthuis in Hoorn. Hajo Wildschut, gynaecoloog in het Westfriesgasthuis, benadrukt dat hij de test alleen aanbiedt als vervolgonderzoek bij vrouwen die een verhoogd risico hebben. 

"Dat zijn mensen met een gevorderde leeftijd of die eerder een afwijkende combinatietest hebben gehad. Hen bied ik deze test aan en anderen niet." In het Westfriesgasthuis zouden ongeveer vier tot zes zwangere vrouwen per week voor NIPT kiezen. 

Toestaan

Wildschut is van mening dat Schippers NIPT als diagnostisch instrument moet toestaan. "Dat valt onder de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst; wat tussen u en mij als arts en patiënt gebeurt. En daar hoort de minister zich niet mee te bemoeien. Dus ik denk dat ik dat gewoon kan aanbieden op grond van de normale zorg die ik lever."

Volgens Wildschut is NIPT een goed alternatief voor de vlokkentest en vruchtwaterpunctie. Dinsdag biedt de Gezondheidsraad minister Schippers een advies over NIPT aan.