Nederlandse plastisch chirurgen blijven bij hun advies aan draagsters van PIP-borstimplantaten om deze te laten verwijderen.

Een recent onderzoek dat uitwees dat er geen verhoogd gezondheidsrisico aan de PIP-implantaten kleeft, verandert daar niets aan.

Dat liet de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) donderdag weten.

''Om elke uitzondering uit te sluiten en vanwege de bevestiging dat er wel een grotere kans is op scheuren en lekken van PIP-implantaten blijft de NVPC bij het huidige advies'', laat de vereniging weten.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bracht de resultaten van het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie, eind oktober naar buiten. Daaruit bleek dat de kans op scheuren en lekken bij de implantaten hoger is dan bij implantaten van andere merken.

Scheuren

De inhoud van de borstprotheses vormt geen verhoogd risico voor de gezondheid. Ook de IGZ blijft bij haar advies om PIP-borstimplantaten te laten onderzoeken op scheuren en lekkages en zo nodig preventief te laten verwijderen, liet de inspectie donderdag weten.

Afgelopen dinsdag veroordeelde de Franse rechter de oprichter van de PIP-fabrikant Jean-Claude Mas tot vier jaar cel. De rechtbank in het Franse Marseille vond bewezen dat de 74-jarige Mas zijn klanten doelbewust heeft bedrogen.