De acht belangrijkste industrielanden (G8) hebben woensdag afgesproken dat ze samen een aanzienlijke stap zullen zetten in de strijd tegen dementie. 

Het doel is om in 2025 een medicijn te hebben ontwikkeld dat de ziekte kan genezen of de symptomen kan tegengaan.

Daarvoor zal meer geld worden gestoken in het onderzoek naar de geestelijke aftakeling.

Dat hebben de ministers van Volksgezondheid van de G8-landen besloten op een bijeenkomst in Londen, die Groot-Brittannië had georganiseerd. De wereld moet de opkomst van dementie op dezelfde manier aanpakken als de strijd tegen aids, zei de Britse minister van Volksgezondheid Jeremy Hunt woensdag.

Hunt verwees naar een G8-bijeenkomst in 2005 die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling en verspreiding van betere medicijnen tegen aids. "Nu moeten we hetzelfde doen bij dementie. Als we dat nalaten, zal dat leiden tot het failliet van onze gezondheidszorg", aldus Hunt.

Alzheimer

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Volgens recente onderzoeken lijden wereldwijd al 44 miljoen mensen aan dementie en dat aantal zal volgens deskundigen in 2050 zijn opgelopen tot 135 miljoen mensen. Van hen zal meer dan 70 procent leven in de armere landen.

Er bestaat nog steeds geen werkend medicijn tegen de ziekte. Sommige pillen onderdrukken hooguit symptomen. De afgelopen vijftien jaar zijn meer dan honderd experimentele medicijnen tegen Alzheimer mislukt tijdens de ontwikkeling.

Kosten

Wereldwijd lopen de kosten door dementie nu al op tot 600 miljard dollar (435 miljard euro) en dat bedrag zal in de komende jaren alleen maar toenemen.

Het is nog niet duidelijk hoeveel de G8 jaarlijks extra in het dementie-onderzoek gaan steken.