Jean-Claude Mas, oprichter van Poly Implant Prothèse (PIP), is dinsdag veroordeeld tot vier jaar cel vanwege het gebruik van industriële siliconen in borstimplantaten.

De Fransman kreeg tevens een boete van 75.000 euro opgelegd.

Mas werd schuldig bevonden aan fraude en oplichting. De rechtbank achtte het bewezen dat de 74-jarige Mas zijn klanten doelbewust heeft bedrogen.

De producten van het bedrijf PIP zijn door chirurgen in de hele wereld bij vele tienduizenden vrouwen geïmplanteerd. Dat gebeurde ook bij naar schatting 1.000 tot 1.400 Nederlandse vrouwen. PIP werd in 1991 opgericht door Mas.

Vergoeding

Vrouwen die de implantaten hebben gekregen kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding.

Vorige maand bepaalde een Franse rechter dat zo'n 1.600 vrouwen van verschillende nationaliteiten 3000 euro per persoon kunnen krijgen van TÜV Rheinland, het bedrijf dat ervoor zorgde dat de implantaten goedgekeurd werden voor de Europese markt.

De PIP-implantaten leidden eind 2011 tot veel onrust onder vrouwen. Zij vreesden dat ze door lekken in de implantaten auto-immuunziekten of bindweefselziekten hebben gekregen.

Ontstekingen

De kans op lekken zou bij implantaten met industriële siliconen veel groter zijn. Veel vrouwen kampten inderdaad met lekkende implantaten en kregen daardoor last van ontstekingen.

De Inspectie voor de Volksgezondheid liet onlangs nog weten dat de PIP-implantaten geen verhoogd risico vormen voor de gezondheid van de draagsters.

Failliet

Het inmiddels failliete PIP exporteerde implantaten naar meer dan zestig landen en was een van de grootste borstimplantatenmakers ter wereld.

De meeste PIP-implantaten werden om cosmetische redenen geplaatst, de rest voor borstreconstructies, meestal na kanker.

In Frankrijk scheurde of lekte een kwart van de implantaten, aldus de Franse autoriteiten.