Mensen die bij Achmea verzekerd zijn, kunnen in principe even niet terecht bij het ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen als het niet spoedeisend is. 

Het universitair medisch centrum maakt ook geen ''nieuwe afspraken met nieuwe patiënten". Dat heeft een woordvoerster van het ziekenhuis maandagavond bevestigd na berichtgeving van de NOS.

De stop is ingegaan op 25 november en duurt tot de jaarwisseling. Het Radboudumc schat in dat enkele honderden mensen dit jaar niet worden behandeld.

Sommige patiënten zullen in januari weer bij het Radboudumc terechtkunnen. Anderen moeten misschien naar een ander ziekenhuis. Spoedeisende zorg, al gemaakte afspraken en lopende behandelingen gaan wel door. Ook wordt er een uitzondering gemaakt voor kinderen.

Afgesproken bedrag

Het Radboudumc heeft meer zorg gegeven aan Achmea-klanten dan vooraf was afgesproken met de verzekeraar. ''We zijn over het afgesproken bedrag aan zorg heen gegaan. Achmea wil het verschil niet betalen. De extra kosten zijn voor onze rekening. Een gesprek heeft tot niets geleid'', aldus een woordvoerster van het ziekenhuis.

Volgens het Nijmeegse hospitaal heeft het besluit gevolgen voor de klanten van Achmea-dochters als FBTO, Interpolis, Zilveren Kruis, Agis, Avéro Achmea en De Friesland.

Het Radboudumc en Achmea overleggen over de situatie. Daarbij moeten ook afspraken voor volgend jaar worden gemaakt. Dat moet herhaling voorkomen. ''Het moge duidelijk zijn dat we dit allebei geen ideale situatie vinden'', zegt het Nijmeegse ziekenhuis.

Vraagtekens

Achmea zet vraagtekens bij de uitleg van het Radboudumc. ''Het ziekenhuis heeft tot nu toe geen duidelijke cijfers aangeleverd waaruit blijkt dat het budget wordt overschreden'', zegt de verzekeraar in een reactie. Achmea raadt klanten aan contact op te nemen als ze niet in Nijmegen terechtkunnen.

Het Radboudumc heeft de opnamestop per brief doorgegeven aan de afdelingshoofden van het ziekenhuis. Die brief kwam via de klokkenluiderswebsite Publeaks bij de NOS terecht. Via de website kunnen mensen anoniem gevoelige informatie delen met verschillende media.

In december 2011 besloot het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk tot de jaarwisseling geen patiënten meer te behandelen die verzekerd waren bij Achmea. Ook toen had het ziekenhuis meer patiënten behandeld dan op voorhand was afgesproken en wilde Achmea niet bijbetalen.