Pleidooi voor controle voedsel op superbacterie

De PvdA en de SP hebben minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opgeroepen 'onmiddellijk uit te zoeken of er een wettelijk verbod moet komen op voedsel dat besmet is met multiresistente bacteriën'.

Dat laat KRO Brandpunt zondag weten. 

De partijen steunen daarmee de oproep van hoogleraar microbiologie Jan Kluytmans zondagavond in het programmaVolgens Kluytmans moeten groenten en vlees in de supermarkten direct worden gecontroleerd op de aanwezigheid van multiresistente bacteriën. 

De hoogleraar wil dat producten, besmet met een superbacterie, meteen uit de schappen worden gehaald en niet meer worden verkocht. 

Kluytmans bestrijdt op het moment een uitbraak van de KPC-bacterie in een verpleeghuis in Noord-Brabant. Hij spreekt van 'de ergste vorm van resistentie waar we tot nu toe mee te maken hebben gekregen'. "Als deze bacterie in ons voedsel komt, staan we met lege handen en kunnen we niet meer behandelen."

De Consumentenbond staat achter de oproep van de hoogleraar om een verbod van de verkoop van voedsel besmet met bacteriën die carbapenem-resistent zijn (CRE’s ). Dat zijn multiresistente bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie