Op sociale media gaat het bericht rond dat er in mandarijnen te veel bestrijdingsmiddelen zitten. Volgens het Voedingscentrum hoeven we ons geen zorgen te maken.  

Het bericht dat circuleert is deels gebaseerd op verouderde informatie.

In 2005 vertelde Milieudefensie in een tv-uitzending van 1Vandaag dat er veel bestrijdingsmiddelen zouden zitten op mandarijnen.

Inmiddels heeft Milieudefensie zelf laten weten dat, in vergelijking tot 8 jaar geleden, er veel minder bestrijdingsmiddelen zitten op mandarijnen.

Overschrijdingen 

Stephan Peters, specialist voedselveiligheid van het Voedingscentrum: "Elk jaar worden er handhavingsgegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gepubliceerd. Ik houd die nauwlettend bij om te kijken of er gevaarlijke overschrijdingen worden gevonden."

"Hoewel er in zeldzame gevallen overschrijdingen worden gevonden van gezondheidsnormen, zijn deze nooit zo groot dat er echt negatieve gezondheidseffecten zijn te verwachten."

Klein risico

De risico’s van het eten van groente en fruit zijn verwaarloosbaar klein.

Dit geldt ook voor mandarijnen. De mandarijnen die in de winkel liggen zijn gewoon veilig om te eten. "Het is goed om waakzaam te zijn op wat je eet, maar voor bestrijdingsmiddelen op mandarijnen hoef je niet bang te zijn. Juist het niet eten van groente en fruit geeft op langere termijn gezondheidsrisico’s", aldus Peters.