Ongeveer een op de acht Amsterdammers heeft 's nachts last van te luid verkeer. Dat blijft uit een onderzoek van het Europees Milieuagentschap (EEA).

Gemiddeld genomen over de hele nacht mag het verkeer niet harder klinken dan 55 decibel, zo schrijven EU-richtlijnen voor.

Zo'n 12,5 procent van de inwoners van Amsterdam wordt in de nachtelijke uren blootgesteld aan geluidsniveau's die hoger liggen blijkt uit het onderzoek. Dat is niet goed voor de gezondheid; het kan leiden tot slaapgebrek, oorsuizen en concentratieproblemen.

De onderzoekers bekeken in totaal zeventien Europese hoofdsteden. In vergelijking met die steden doet Amsterdam het erg goed.

Alleen in Reykjavik, Valletta en Berlijn wordt een kleiner deel van de bevolking blootgesteld aan geluidsvervuiling. Sofia, de hoofdstad van Bulgarije, spant de kroon als het aankomt op herrie. Liefst 40 procent van de inwoners van die stad hoort 's nachts verkeerslawaai luider dan de EU-normen.

Transportmiddelen

De onderzoekers onderzochten ook het gebruik van verschillende transportmiddelen. Amsterdam spant in Europa de kroon als het aankomt op het gebruik van fiets of benenwagen; 68 procent van de afgelegde kilometers binnen de stad wordt trappend of lopend afgelegd. Nog eens 11 procent van de afgelegde kilometers wordt per bus gereisd.