Jaarlijks drieduizend keer gehoorschade door werk

Jaarlijks melden zich bijna drieduizend mensen bij een bedrijfsarts, omdat ze gehoorschade hebben opgelopen tijdens hun werk. Gehoorbescherming wordt niet altijd gedragen en dempt niet altijd naar behoren.

Dat blijkt uit het rapport Kerncijfers beroepsziekten 2013 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), een tak van het AMC in Amsterdam.

''De beschermingsmiddelen zijn op zich adequaat'', legt beroepsziektenspecialist bij het NCvB Bas Sorgdrager uit. ''Maar we missen nog de technische oplossing voor het filteren van schadelijk lawaai en het doorlaten van gewenste geluiden. Dat bepaalt het aantal werkenden 'at risk'."

Volgens Sorgdrager is er sprake van ''conflicten van plichten''. Op bijvoorbeeld een bouwplaats zijn werknemers verplicht gehoorbescherming te dragen, maar ze moeten ook waarschuwingsgeluid kunnen horen en voldoen aan de eisen die aan communicatie worden gesteld. ''Dit conflict is er ook in andere sectoren, zoals in de industrie.''

Bouw

De bouw is volgens het rapport verantwoordelijk voor 90 procent van alle gevallen van gehoorschade, zoals verminderd gehoor, oorsuizen of doofheid. Maar volgens Sorgdrager is dat een vertekend beeld. ''De bouwnijverheid is de enige branche waarin actief gehoorschade wordt opgespoord door systematisch preventief medisch onderzoek.''

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie