Het aantal mensen dat na gebruik van de partydrug GHB bij de eerste hulp van een ziekenhuis terechtkomt, stijgt zorgwekkend. 

Uit een onderzoek van VeiligheidNL in opdracht van het tv-programma Nieuwsuur blijkt dat afgelopen 5 jaar het aantal drugsopnames op de eerste hulp met 45 procent is gestegen. GHB was in 27 procent van de gevallen de boosdoener.

Veel patiënten kampten met vergiftigingsverschijnselen, zoals bewusteloosheid. Van de mensen die aanklopten bij de spoedeisende hulp, moest 35 procent in het ziekenhuis blijven voor verdere behandeling. Het gaat veelal om jonge mensen in de leeftijd van 15 tot 29 jaar.

GHB is een sterk psychisch en lichamelijk verslavend middel dat meestal in vloeibare vorm wordt ingenomen. Het spul geeft de gebruikers een opgewekt en prettig gevoel waarbij remmingen verdwijnen. Afkicken is erg moeilijk en kan leiden tot psychoses.

GBL

De drug is makkelijk zelf te maken. Belangrijkste grondstof is het middel GBL: een vloeistof die in pure vorm minstens twee keer zo sterk is als GHB en zeer schadelijk is voor het lichaam. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) meldde onlangs dat steeds meer GHB-verslaafden overstappen op het innemen van pure GBL.