Dokters zien steeds ernstiger verwondingen die zijn ontstaan door het onverwacht exploderen van illegaal vuurwerk. 

Het letsel dat dergelijke knallen aanrichten is te vergelijken met oorlogstrauma. Zeker kinderen moeten op de Spoedeisende Hulp dan ook behandeld worden alsof ze een oorlogsslachtoffer zijn.

Dat schrijven chirurgen van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam vrijdag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

De artsen beschrijven de behandeling van een jongetje van zeven jaar dat op straat illegaal vuurwerk vond, dat in zijn hand ontplofte. Het kind miste daardoor niet alleen zijn halve hand, maar bleek ook een darmperforatie te hebben die van buitenaf niet zichtbaar was. Een darmperforatie is dodelijk als die niet snel wordt behandeld.

Schokgolf

Volgens de chirurgen is modern illegaal vuurwerk zo zwaar dat een ontploffing voor een schokgolf zorgt. Zo'n schokgolf kan organen in het lichaam beschadigen. Juist bij kinderen is dergelijk letsel moeilijk vast te stellen, maar een goede aanwijzing is dat er dan meestal wel een schaafwond of een ander wondje op de buik te vinden is.

In zo'n 40 procent van de gevallen hebben vuurwerkslachtoffers met zo'n buikwond ook inwendig letsel, aldus de artsen. Extra alertheid is daarom geboden.

Vorig jaar moesten 62 vuurwerkslachtoffers geopereerd worden. Van hen was ruim de helft jonger dan zeventien jaar. Zeven kinderen waren niet alleen zwaargewond aan hun handen, maar hadden ook inwendig letsel.