Mensen die thuis graag de verwarming hoog draaien hebben minder vaak overgewicht dan mensen die hun huis koel houden. 

Dit concluderen Britse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Obesity.

Er werd gedacht dat een warme huistemperatuur bijdroeg aan het ontwikkelen van overgewicht. Om deze hypothese te testen, keken onderzoekers van de Universiteit van Stirling in Schotland naar de medische gegevens van 100.000 Britse volwassenen. 

Uit hun onderzoek bleek juist het tegenovergestelde: hogere huistemperaturen (boven de 23 graden Celsius) hingen in de onderzoeksgegevens samen met een lagere hoeveelheid lichaamsvet.

Dunner

Mensen die in een huis wonen waar het warm is, zijn over het algemeen dus dunner dan mensen die in een huis wonen waar het minder warm is.

De onderzoekers hebben al ideeën over hoe dit komt. Volgens hen neemt onze eetlust af bij temperaturen boven 23 graden Celsius, terwijl we meer energie verbranden om de hitte kwijt te raken en ons lichaam op een constante temperatuur te houden. Als je minder energie binnenkrijgt via je eten dan je verbrandt, val je af.

Comfortabel

Volgens de onderzoekers is een huistemperatuur tussen de 20.3 en 23 graden Celsius het meest comfortabel – we hebben het dan niet te warm en niet te koud. Maar om energiekosten te besparen en het milieu een handje te helpen kun je natuurlijk ook gewoon een extra trui aantrekken.