Hiv-patiënten krijgen krijgen bij een bezoek aan de huisarts, de tandarts of andere zorgverlener nog geregeld te maken met negatieve reacties. 

Zo nemen artsen soms overdreven voorzorgsmaatregelen om besmetting te voorkomen of worden hiv-patiënten geweigerd.

Dat meldde de Hiv Vereniging Nederland (HVN) donderdag. Volgens de vereniging moet de omgang met hiv-patiënten in de zorg beter.

''Soms trekt een arts in het bijzijn van de patiënt twee paar handschoenen over elkaar aan'', zegt directeur Pieter Brokx van de HVN. Niet alleen is dat kwetsend, het werkt ook averechts omdat de handschoenen zo eerder stuk gaan, zegt Brokx.

Ook blijkt dat artsen dossiers van hiv-patiënten onnodig markeren om collega's te waarschuwen. ''Dat is een schending van de vertrouwelijkheid'', aldus de HVN-directeur.

Verouderde kennis

Volgens de Open Universiteit, die onderzoek deed naar het onderwerp, hebben zorgverleners vaak verouderde kennis over de ziekte.

''Zorgprofesionals willen hun werk goed doen. Door een gebrek aan kennis en angst voor het oplopen van hiv handelen zij soms toch op een manier die door mensen met hiv als kwetsend wordt ervaren'', aldus onderzoekster Sarah Stutterheim.

De HVN is donderdag de website positiefzorgt.nl gestart, met daarop aanbevelingen voor een goede omgang van mensen die besmet zijn met het virus.

Congressen

Komende dagen staan hiv en aids centraal op verschillende congressen, concerten en informatiebijeenkomsten en andere activiteiten die worden georganiseerd in het kader van Wereld Aids Dag zondag.

Stop Aids Now! voert die dag actie op het Museumplein in Amsterdam voor 2,6 miljoen vooral Afrikaanse kinderen met hiv die nog geen behandeling met hiv-remmers krijgen.