Sporten tijdens de feestdagen helpt niet om je gewicht binnen te perken te houden. Dat blijkt uit een onderzoek van Texas Tech University.

De onderzoekers volgden 48 mannen en honderdvrouwen van achttien tot 65 jaar in de zes weken tussen Thanksgiving en Oud en Nieuw.

Thanksgiving is in de Verenigde Staten een nationale feestdag op de vierde donderdag van november die gepaard gaat met een uitgebreid diner. De ene helft van de deelnemers omschreef zichzelf als serieuze sporter en trainde gemiddeld 5 uur per week. De andere helft gaf toe liever op de bank te zitten.

De onderzoekers meetten voor en na de feestdagen de BMI, het vetpercentage en de bloeddruk van alle proefpersonen. Tussen half november en begin januari bleken ze gemiddeld bijna 0,7 kilogram aan te komen. Mannen werden bijna 1 kilogram zwaarder rond de feestdagen, vrouwen bijna een pond.

Bij mensen die al overgewicht hadden, bleek zowel het gewicht als het vetpercentage het meest toe te nemen.

Bewegen

Hoeveel de proefpersonen bewogen, had geen invloed op hun gewicht.

De onderzoekers weten niet zeker hoe dat komt. Mogelijk werden er te weinig proefpersonen onderzocht, waardoor eventuele kleine verschillen in gewichtstoename tussen de sporters en de bankzitters niet zichtbaar zijn. De resultaten kunnen ook betekenen dat de deelnemers veel meer calorieën eten dan ze kunnen verbranden. Bovendien krijg je van sporten juist trek.

Sporten had wel andere gezonde effecten: de bloeddruk van de sporters bleef lager dan die van de proefpersonen die niet bewogen.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het European Journal of Clinical Nutrition.