Psychische stoornissen kosten het meest

Van alle soorten ziekten geeft Nederland het meeste uit aan psychische stoornissen. In 2011 was dat 19,6 miljard euro, wat neerkomt op 22 procent van alle zorguitgaven voor zorg in dat jaar. 

Dat heeft het RIVM donderdag gemeld op basis van eigen onderzoek.

Volgens het RIVM komen de kosten voor hart- en vaatziekten op de tweede plek, met 8,3 miljard euro aan uitgaven in 2011. In totaal kostte de zorg en welzijn onze maatschappij dat jaar 89 miljard, zo berekende het CBS. In vergelijking met 2007 zijn de zorgkosten met 4,7 procent gestegen.

Een kwart van de stijging is toe te schrijven aan vergrijzing en bevolkingsgroei door toegenomen levensverwachting. Zo'n 60 procent van de groei komt doordat er meer patiënten zijn en omdat medische technieken steeds beter worden, concludeert het RIVM.

Het gezondheidsinstituut zette ook de kosten per ziekte op een rijtje. Daarbij vallen de verstandelijke handicap en dementie uit als duurste ziekten met respectievelijk 6,8 miljard euro en 4,7 miljard euro aan uitgaven in 2011. Ook diabetes (1,6 miljard euro) en depressie (1,5 miljard euro) komen in de de top 10 duurste ziekten voor.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie