Vloeibare nicotine in een elektronische sigaret is levensgevaarlijk voor kinderen. Een klein slokje van de vloeistof is al genoeg voor een acute nicotinevergiftiging.

Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag.

De NVWA adviseert daarom ampullen en navulverpakkingen uit de buurt van kinderen te houden. Ook pleit de autoriteit onder meer voor kindveilige verpakkingen.

Bij de NVWA en het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum kwamen in 2013 al zes meldingen binnen van incidenten met navulverpakkingen met nicotine. In het buitenland is dit jaar een dodelijke vergiftiging van een kind gemeld, aldus de NVWA.

De NVWA onderzocht op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het gebruik van de e-sigaret, die bekend staat als een onschadelijk alternatief voor de gewone sigaret.

De organisatie komt in het rapport tot de conclusie dat de elektronische sigaret met nicotine ampul wel degelijk schadelijk is, bijvoorbeeld voor ongeboren kinderen. Zwangere vrouwen zouden dus geen e-sigaretten moeten roken, aldus de NVWA.

Ook kan de uitgeademde lucht ongezonde stoffen bevatten wat ook weer slecht is voor jonge kinderen, zegt de organisatie.

Maatregelen

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) liet donderdag in een brief aan de Kamer weten maatregelen te nemen naar aanleiding van het advies van de NVWA.

Van Rijn baseert zich ook op een feitenoverzicht die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder deze week publiceerde. Daaruit blijkt onder meer dat de e-sigaret net als gewone sigaretten verslavend is en er meerdere kankerverwekkende stoffen in voorkomen.

Ook laat hij het RIVM extra onderzoek doen. Van Rijn geeft aan niet te willen wachten op Europese regels.

Batterijen

Een elektronische sigaret is een apparaatje op batterijen, bedoeld om als traditionele sigaret te gebruiken. Op de markt zijn er inmiddels vele varianten van. Er zit meestal nicotine in, maar geen tabak.