Allergieën en hooikoorts vergroten mogelijk het aantal migraineaanvallen en ook de ernst van de hoofdpijn. Dat stellen onderzoekers van de University of Cincinnati.

De onderzoekers bestudeerden gegevens van 6.000 migrainepatiënten die onderdeel uitmaakten van de American Migraine Prevalence and Prevention Study.

Tweederde van de deelnemers had last van (seizoensafhankelijke) allergie of hooikoorts. Op basis van deze cijfers concludeerden de onderzoekers dat mensen met een allergie of hooikoorts 33 procent vaker migraine hebben dan mensen zonder deze aandoeningen.

Neus

Voor het eerst legt een onderzoek een verband tussen de frequentie van migraineaanvallen en irritatie en ontsteking van het slijmvlies in de neus veroorzaakt door allergische en niet-allergische factoren, aldus hoofdonderzoeker Vincent Martin.

"We weten niet zeker of de allergieën en hooikoorts de migraine veroorzaken of dat migraine juist verantwoordelijk is voor de allergiesymptomen. Wat we wel kunnen zeggen is dat als je deze symptomen hebt, de kans op migraine ook groter is."

De bevindingen kunnen heel belangrijk zijn voor de behandeling van migraine. De neus wordt vaak buiten beschouwing gelaten, maar als allergieën en hooikoorts de symptomen van migraine verergeren, kan het behandelen van de neus de klachten mogelijk juist verlichten.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Cephalalgia.