Het in Brabant ontwikkelde anticonceptiemiddel Nuvaring, een ring die maandelijks vaginaal wordt ingebracht en hormonen afgeeft, ligt onder vuur.

De Volkskrant schrijft woensdag dat ruim tweeduizend Amerikaanse gebruikers fabrikant MSD verwijten dat de ring trombose, longembolieën en herseninfarcten heeft veroorzaakt. 

Het bedrijf heeft inmiddels een schadeclaim van 400 patiënten ontvangen. In vijf zaken zou het gaan om gebruikers die door de ring zijn overleden. Omdat MSD de inhoud van de claims niet vrijgeeft, is onbekend hoeveel sterfgevallen met de Nuvaring in verband kunnen worden gebracht, schrijft de krant verder.

Gebruikers rekenen het MSD bovendien aan dat de tromboserisico's niet goed genoeg in advertenties worden gecommuniceerd.

Diane 35

De risico's van de ring zouden vergelijkbaar zijn met die van de Diane 35 pil. Minstens 27 mensen zouden door de bijwerkingen van de pil zijn overleden.

Een Deense studie wijst uit dat 6,5 op de tienduizend vrouwen die de ring gebruikt trombose krijgt. Dat is gelijk aan het aantal gebruiksters van de Diane 35 pil die trombose kregen. MSD erkent de resultaten van de studie niet en wijst op een door het bedrijf zelf gefinancieerd onderzoek waaruit het tegendeel zou blijken.

In Nederland maken 70.000 vrouwen gebruik van de ring en worden er per jaar 170.000 ringen verstrekt. Er zijn geen sterfgevallen bekend die verband houden met het gebruik van de ring.