Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Vaker vroeggeboorte bij blootstelling aan ftalaten'

Vrouwen hebben meer kans op een vroeggeboorte als ze veel zijn blootgesteld aan ftalaten, chemische stoffen die onder andere in parfum te vinden zijn.

Ook worden ftalaten gebruikt in verzorgingsproducten als deodorant en bodylotions, en zijn ze te vinden in voedingsmiddelen, lijm, douchegordijnen en sommige medicijnen.

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan School of Public Health onderzochten samen met het Brigham Women’s Hospital tussen 2006 en 2008 in totaal 482 zwangere vrouwen.

Op drie momenten in de zwangerschap werd via de urine gemeten hoeveel de vrouwen waren blootgesteld aan ftalaten.

Meer blootgesteld

De 130 moeders die bevielen voor de 37ste week van hun zwangerschap waren beduidend meer blootgesteld aan ftalaten vergeleken met de vrouwen die geen vroeggeboorte hadden.

Vrouwen die het meest waren blootgesteld hadden twee tot vijf keer meer kans op een vroeggeboorte dan vrouwen met de minste blootstelling.

Parfum en lijm

De onderzoekers benadrukken dat nog niet geconcludeerd kan worden dat zwangere vrouwen parfums, lijm en voorverpakt voedsel maar beter kunnen vermijden. Er is namelijk nog niet onderzocht hoe de vrouwen precies blootgesteld worden aan ftalaten.

"Dit is absoluut niet de oorzaak van vroeggeboortes," aldus hoofdonderzoeker Thomas McElrath, "maar het draagt er mogelijk wel aan bij. Dat is belangrijk, omdat het te veranderen is."

"Deze resultaten lijken schokkend maar vrouwen hoeven niet ongerust te zijn. Dit is pas de eerste stap in een lang onderzoeksproces dat nodig is om deze resultaten te verhelderen."

Aanbevolen artikelen