Maandag 23 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Google Glass operatie

Aantal doden door medische fout in vijf jaar bijna gehalveerd

Het aantal medische fouten in ziekenhuizen is in vijf jaar tijd met bijna de helft afgenomen. 
Door ANP

Afgelopen jaar overleden 970 mensen door een medische of organisatorische fout, meer dan de helft minder dan de 1.970 mensen die door ziekenhuisfouten overleden in 2008.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek in Nederlandse ziekenhuizen van gezondheidsinstituut Nivel.

Van alle mensen die tussen april 2011 en april 2012 overleden in een ziekenhuis, stierf ongeveer 2,6 procent hoogstwaarschijnlijk door een vermijdbare fout. Iets meer dan 7 procent van de in een ziekenhuis opgenomen patiënten had te maken met zogenoemde zorggerelateerde schade, ofwel schade door een behandeling.

Dat kan bijvoorbeeld een verkeerd aangebracht infuus of implantaat zijn. In driekwart van de gevallen gaat het om menselijke fouten.

Programma

Ongeveer vijf vijf jaar geleden is een programma gestart om ziekenhuizen veiliger te maken, onder meer door betere controle en toezicht.

In vergelijking met de vorige metingen in 2004 en 2008 blijkt dat patiënten nu gemiddeld ouder zijn en met meer dan één aandoening in het ziekenhuis liggen. De tijd dat iemand in het ziekenhuis ligt is wel korter. Het aantal poliklinische behandelingen, dus dagbehandelingen, is toegenomen.

Aanbevolen artikelen