Donderdag 30 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Reuma

Reumapatiënten waarschuwen over beperking fysio

Reumapatiënten met ernstige gewrichtsschade dreigen in grote problemen te komen nu geen enkele zorgverzekeraar nog onbeperkt fysiotherapie lijkt te gaan vergoeden. 
Door: Novum

Het Reumafonds heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in een brief gevraagd in te grijpen.

De groep patiënten met ernstige gewrichtsschade heeft een tot twee keer in de week fysiotherapie nodig, betoogt het Reumafonds in de maandag verzonden brief.

Onvoldoende fysiotherapie leidt tot meer klachten en daardoor tot hogere zorgvraag elders, waarschuwt het fonds. Ook daalt de arbeidsproductiviteit en is er een grotere vraag naar hulpmiddelen en woningaanpassingen.

Sinds vorig jaar krijgen patiënten met ernstige reuma geen vergoeding meer uit de basisverzekering. Het argument voor het schrappen van reuma uit de basisverzekering was destijds dat er wel voldoende keus was aan aanvullende verzekeringen met een onbeperkte vergoeding.

Basisverzekering

Verschillende zorgverzekeraars hebben nu echter aangekondigd niet langer onbeperkte vergoeding aan te gaan bieden. Zo vergoedt Menzis maximaal veertig behandelingen, en Agis van Achmea 32.

Het Reumafonds vraagt Schippers nu om ernstige reuma weer toe te voegen aan de basisverzekering. "Wij gaan ervan uit dat u er alles aan doet om mensen met reuma ook in de toekomst de zorg te bieden die zij nodig hebben", schrijft het fonds.

Aanbevolen artikelen