Zwangere vrouwen die drie keer per week twintig minuten intensief bewegen bevorderen de hersenontwikkeling van hun baby's.

Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Montreal zondagavond op het jaarlijkse congres voor neurowetenschappers in San Diego.

Ze claimen dat nu voor het eerst het effect van beweging op het babybrein is gemeten bij een testgroep en vergeleken met een controlegroep. 

De onderzoekers wezen vrouwen die twaalf weken zwanger waren willekeurig toe aan een sportgroep of een groep die bij wijze van spreken op de bank bleef zitten.

Vrouwen in de eerste groep moesten ten minste drie keer per week zodanig bewegen, dat ze na twintig minuten even buiten adem waren. De tweede groep zwangeren bewoog niet.

Elektroden

Acht tot twaalf dagen na de bevalling werd de hersenactiviteit van de baby's gemeten. De onderzoekers plakten 124 elektroden op elk pasgeboren hoofd en wachtten tot het kind op de schoot van zijn moeder in slaap viel. Vervolgens werd gemeten hoe het brein reageerde op nieuwe geluiden, die steeds herhaald werden.

Baby's wiens moeder gesport had, bleken over een meer volwassen hersenactiviteit te beschikken. Dit duidt er waarschijnlijk op dat hun hersenen zich sneller hebben ontwikkeld.

De onderzoekers denken dat deze voorsprong de rest van hun leven voordeel zou kunnen hebben.