Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Computer

Verband tussen koolhydraten en depressie

Vrouwen die veel rood vlees en koolhydraten eten hebben vaker een depressie. Een voedingspatroon rijk aan olijfolie en vis maakt juist minder depressief.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Harvard School of Public Health. In een 12 jaar durende studie keken de onderzoekers naar de invloed van het voedingspatroon op een depressie bij 43.000 vrouwen.

Een voedingspatroon met veel rood vlees, pasta, brood en chips hing samen met een 29 tot 41 procent grotere kans op depressie. Vrouwen die veel olijfolie, koffie, wijn en vis consumeerden, hadden juist minder last van negatieve stemmingen.

De onderzoekers waren niet in staat om vast te stellen om het verband oorzakelijk is, mogelijk eten mensen gewoon meer koolhydraten als ze zich depressief voelen. Koolhydraten zijn voor de meeste mensen 'comfortfood'.

Eerder onderzoek heeft echter laten zien dat suiker slechts een snelle oplossing is, als je je slecht voelt. Door de suikerpiek na het eten voel je je namelijk vaak nog slechter. Onze stemming is meer gebaat bij een gelijkmatige energievoorziening naar de hersenen toe.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Brain, Behaviour and Immunity.

Aanbevolen artikelen