Het aantal voedselinfecties en voedselvergiftigingen is in 2012 gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. 

Ook werden meer mensen ziek van besmet voedsel dan het voorgaande jaar, zo blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De toename komt vooral door meerdere grote uitbraken van infecties vorig jaar, zoals bijvoorbeeld de salmonella-uitbraak die werd veroorzaakt door besmette gerookte zalm.

In 2012 zijn er 276 uitbraken gemeld bij het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waar 2607 mensen ziek van werden. In 2011 ging het om 214 uitbraken en 977 zieke mensen.

Uitbraak

De instanties spreken van een uitbraak als meer dan 20 mensen ziek worden. De meeste infecties ontstaan doordat er niet hygiënisch gekookt wordt, bijvoorbeeld door rauw vlees met ander voedsel in aanraking te laten komen. Meestal is het norovirus of de salmonella-bacterie de boosdoener.