Borstimplantaten van het Franse merk PIP vormen geen verhoogd risico voor de gezondheid van draagsters. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg woensdag. 

De inspectie baseert zich op uitkomsten van een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie.

De onderzoekers concludeerden wel dat de kans op scheuren en lekken bij de PIP-implantaten verhoogd is. Volgens het onderzoek vormen stoffen in de implantaten echter geen risico voor de gezondheid. Ook bleek er geen bewijs te zijn dat de stoffen de kans op kanker verhogen.

De PIP-implantaten leidden eind 2011 tot veel onrust onder vrouwen. Ze zijn bang dat ze door lekken in de implantaten auto-immuunziekten of bindweefselziekten hebben gekregen.

Preventief verwijderen

In januari 2012 hebben de inspectie en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) PIP-draagsters geadviseerd hun implantaat preventief te laten verwijderen. De IGZ gaat nu met de NVPC overleggen wat de uitkomsten van het onderzoek betekenen voor dit advies.

Het steunpunt voor vrouwen met siliconen borstimplantaten (SVS) vindt dat de IGZ kort door de bocht gaat door op basis van één onderzoek te stellen dat PIP-implantaten niet ongezond zijn. Volgens een woordvoerster van het steunpunt gaat het bovendien om een voorlopig onderzoek en zijn er andere onderzoeken die een tegengestelde uitkomst hebben.