'Spreek arts over behandeling over grens'

Als een doodziekte kankerpatiënt graag naar het buitenland wil voor een behandeling die Nederlandse medici niet zinvol achten, moet hij of zij dat eerst goed met zijn arts bespreken.

Zo reageert KWF Kankerbestrijding zaterdag op berichtgeving van het AD over kankerpatiënten die hun heil in België of Duitsland zoeken.

De medische cultuur in ons land is ''star, rigide, bureaucratisch en heeft te weinig oog voor de patiënt", zeiden buitenlandse deskundigen in die krant. Wat in Nederland niet meer zinvol lijkt, willen artsen over de grens soms nog wel proberen.

Het KWF krijgt daar regelmatig vragen van patiënten over. ''We adviseren mensen dan om eerst goed met hun arts te overleggen. Of zoiets echt kan, verschilt namelijk heel erg per persoon en per ziekte'', aldus een woordvoerder.

Stap zetten

Hoeveel patiënten de stap zetten, durft het KWF niet te zeggen, maar volgens het AD gingen er vorig jaar bijvoorbeeld 164 Nederlanders naar Gent. ''Je moet zoiets wel in perspectief zien: dat zijn er dan 164 van de 100.500 Nederlandse kankerpatiënten in totaal.''

Ook gaat het volgens het KWF mogelijk (deels) om mensen in de Nederlandse grensstreek, die in plaats van naar een tweede ziekenhuis in Nederland naar één net over de grens gaan.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie