Het aantal maagbloedingen bij risicopatiënten die geen maagzuurremmers gebruiken is vorig jaar met 16 procent gesten.

Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), meldt de NOS donderdag.

Volgens het instituut kregen naar schatting 2.600 gebruikers van pijnstillers een maagbloeding, omdat ze geen maagbescherming gebruikten. Dat zijn er 360 meer dan in 2011, meldt het instituut.

Volgens het IVM valt de stijging te wijten aan de ingevoerde beperking van de vergoeding op maagremmers, die op 1 januari 2012 werd ingevoerd.

Chronisch 

Maagzuurremmers worden sindsdien alleen nog vergoed voor chronisch zieken. Mensen die het middel voor de eerste keer ophalen en niet chronisch gebruiken, moeten ongeveer 13 euro betalen en vervolgens zo'n 7 euro per maand.

"Het lijkt het erop dat patiënten wel de pijnstillers hebben geslikt, maar de maagbeschermers niet, omdat ze deze zelf moeten betalen", zegt IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel. 

"Het ministerie van Volksgezondheid schatte in 2011 dat het 75 miljoen euro zou schelen als maagbeschermers bij kortdurend gebruik niet meer worden vergoed. Maar de vraag is of dit ten koste mag gaan van bijna vierhonderd mensen die een maagbloeding krijgen."

Onderzoek 

Het onderzoek naar de onnodige maagbloedingen werd medegefinancierd door het biofarmaceutisch bedrijf AstraZeneca, dat zelf ook maagbeschermers op de markt brengt.

Apothekers en huisartsen hebben eerder al gewaarschuwd voor de risico's van de beslissing om mensen de kosten zelf te laten betalen.